een veilige plek waar ze kind kunnen zijn

soms gaat het fout

27-10-2016
Ook bij Happy Watoto loopt het soms niet naar wens. Zo werden Angela en Daines vorige week wegens wangedrag van school gestuurd. Deze meiden (14 jaar) wonen sinds hun derde jaar bij ons. Na onze Ngorika basisschool verhuisden ze begin dit jaar naar een middelbare ‘boarding’ school. Angela was vanaf de eerste dag ontevreden. Ze klaagde over de leraren, baalde van de dagelijkse huiselijke taken en ook het eten beviel haar niet. Daines ging mee in die klaagzang.
 
Angela en Daines wilden naar een andere (duurdere) school. Ondanks meerdere gesprekken met onze maatschappelijk werkster hield de onvrede aan. Een roekeloze actie, waarmee ze ‘de zaak’ probeerden af te dwingen,  pakte slecht voor ze uit. De meiden konden per direct vertrekken. Een vervelende situatie die ons te denken geeft.
 
In Kikatiti en Ngorika hebben we een veilige en prettige omgeving  gecreëerd waarin we de kinderen opvangen. Dat is zeker een contrast met de erbarmelijke omstandigheden waar ze vandaan komen. Veel van de kinderen hebben ook een traumatische ervaring achter de rug. Daarom laten we ze op Kikatiti op adem komen en omringen ze met warmte en zorg. Om ze vervolgens in Ngorika in toenemende mate bloot te stellen aan de Tanzaniaanse werkelijkheid; de wereld daarbuiten. Zo sturen we ze, waar mogelijk, tijdens de vakanties terug naar hun achterban zodat ze niet vervreemden met hun oude leefsituatie. Toch lijkt dat in het geval van Angela en Daines niet gelukt te zijn.
 
In ons beleid nemen we Tanzaniaanse leefgewoonten mee. Zo hebben alle kinderen bij ons taakjes in en rondom het huis. We schaffen geen wasmachine aan, maar leren de kinderen hun kleren volgens goed Tanzaniaans gebruik met de hand  te wassen. We zien het als onze taak de kinderen te omringen met liefdevolle mensen, die het beste met ze voor hebben en ze zo goed mogelijk voorbereiden op hun toekomst. Daarbij leggen we veel verantwoording bij het lokale team. In het geval van Angela en Daines hechten we dan ook waarde aan hun visie en lossen we dit niet vanuit Westers perspectief en overleg zelf op.
 
Angela en Daines zijn tot het eind van het schooljaar (december) terug naar hun achterban en worden geacht drie maanden volop mee te werken. Inmiddels is besloten ze een tweede kans te geven door voor ze te bemiddelen op een (gratis) overheidsschool.Nu de overheid middelbaar onderwijs op level O verplicht stelt is dat onderwijs gratis. Eventuele boarding zal door de achterban moeten worden betaald, want van verdere financiële steun vanuit onze stichting zal geen sprake meer zijn.
 
Gelukkig gaat er heel veel wel goed bij Happy Watoto en dat sterkt ons in het beleid dat we voeren. En soms kunnen we de problemen niet voor zijn en trachten we er vooral van te leren.

Op de foto: groep 6 en 7 examenleerlingen waarvan circa de helft in 2016 naar de middelbare school zijn verhuisd.
Terug naar de vorige pagina

Meer nieuws uit Tanzania

Skyline Charitable Foundation*

12-08-2019
For more than a decade, Skyline Restoration has organized charity and fundraising events with a singular goal: to support local and international communities including such organizations as New York Center...
Lees meer

studiereis 2019

05-07-2019
Inleiding: In het leerproces op lagere scholen worden studiereizen beschouwd als "condicio sine qua non". Het vormt een essentieel aspect van het onderwijs omdat het observatie-vaardigheden...
Lees meer

inzamelactie Schreuder Instituut

05-07-2019
De afgelopen weken hebben de kinderen van de groepen 5, 6, 7 en 8 van Basisschool Instituut Schreuder in Amsterdam zich ingezet om geld in te zamelen voor Happy Watoto. Klusjes doen, cakejes bakken...
Lees meer