een veilige plek waar ze kind kunnen zijn

bezoekverslag juni 2015

21-07-2015
Van 11 tot 18 juni waren  bestuurder Ruud Kroon en zijn vrouw Isolde in Tanzania om onze projecten te bezoeken.

 

Kikatiti werd als eerste aangedaan. De algemene indruk hier is, onder leiding van Martha, nog steeds heel goed. De groentetuin ligt er prima bij en de opbrengst dusdanig groot dat er met Ngorika gedeeld kan worden. Een nieuwe waterput biedt samen met de opvang van regenwater voldoende water voor irrigatie.

Met de komst van Nolarip als manager van het huis in Ngorika worden daar zichtbare verbeteringen bereikt. Zo heeft Nolarip de slaapkamerindeling veranderd door leeftijdgenoten bij elkaar te leggen waardoor er meer rust heerst. Met de matrons werkt ze aan een half uurtje extra huiswerkbegeleiding als kinderen op school achterblijven en er wordt nu regelmatig gecommuniceerd tussen Nolarip en de leraren over de ontwikkeling van individuele kinderen. Ook heeft zij een talentenplan uitgewerkt ter motivering van de kinderen waarin ze zich kunnen ontwikkelen in sport, muziek en creativiteit. Zoals we dat van Nolarip in Kikatiti gewend zijn, heeft haar aanwezigheid ook in Ngorika een zeer positieve uitwerking.

We hebben nu 41 volledig betalende schoolkinderen op de Ngorika basisschool die het schoolbudget ondersteunen. Weliswaar niet het gewenste aantal, maar gelet opde groei van de regio lijkt het aantal van 80 vol-betalende kinderen op termijn nog steeds realiseerbaar.

De groentetuin in Lerai is minder succesvol dan Kikatiti door de vele overstromingen van afgelopen maanden. Het sportveld wordt wel volop gebruikt, maar is te beperkt om voor alle kinderen op onze basisschool dagelijks te faciliteren. We kunnen het veld uitbreiden en gaan hiervoor op zoek naar een sponsor.

Ruud en Isolde hebben ook de middelbare scholen bezocht waar we kinderen naar hebben doorgeleid. De Henry Gogarty meisjesschool ziet er goed uit. De nieuwe slaapaccommodaties die met steun van o.a. een bevriende Nederlandse stichting zijn gebouwd, zijn volledig in gebruik. Men bouwt nu een voorziening voor laboratoria voor A-level (VWO). Onze kinderen maken het goed, maar kregen bij aanvang wel wat extra ondersteuning in het Engels om het verschil in kennis met de andere kinderen te compenseren.

De jongensschool in Tengeru is qua huisvesting nog niet optimaal. Met 10 tot 12 kinderen op een kleine kamer is verre van ideaal. Het nieuwe gebouw, eveneens mede gesponsord door onze bevriende stichting, komt dit jaar gereed en daarmee is de situatie opgelost.

Samen met Edward en Marjolein zijn ook andere potentiele middelbare scholen bezocht in Arusha, o.a. een door nonnen gerunde meisjeskostschool. De boarding moet nog worden afgebouwd en is eind van dit jaar gereed. Men begint in januari 2016 met 80 eerstejaarsleerlingen. De eerste indruk was goed en het voorstel is om hier in oktober opnieuw langs te gaan. Edward, Nolarip en Mary (onze maatschappelijk werkster) zijn gevraagd naar andere goede middelbare scholen op zoeken te gaan. We streven ernaar in oktober vier potentiele scholen van verschillend niveau te hebben die door het bestuur bezocht kunnen worden. Deze scholen komen in aanmerking wanneer ‘onze’ Ngorika kinderen niet voor het strenge toelatingsexamen van Gogarty en Tengeru slagen. In januari 2016 zijn opnieuw 16 van ‘onze’ kinderen  en vier gesponsorde thuiswonende kinderen klaar om naar de middelbare school te gaan. Het is ons streven om ook de gesponsorde kinderen door te leiden. Financieel is dat nog wel een uitdaging!

Ruud Kroon, Rheden 21 juni

Terug naar de vorige pagina

Meer nieuws uit Tanzania

Skyline Charitable Foundation*

12-08-2019
For more than a decade, Skyline Restoration has organized charity and fundraising events with a singular goal: to support local and international communities including such organizations as New York Center...
Lees meer

studiereis 2019

05-07-2019
Inleiding: In het leerproces op lagere scholen worden studiereizen beschouwd als "condicio sine qua non". Het vormt een essentieel aspect van het onderwijs omdat het observatie-vaardigheden...
Lees meer

inzamelactie Schreuder Instituut

05-07-2019
De afgelopen weken hebben de kinderen van de groepen 5, 6, 7 en 8 van Basisschool Instituut Schreuder in Amsterdam zich ingezet om geld in te zamelen voor Happy Watoto. Klusjes doen, cakejes bakken...
Lees meer