een veilige plek waar ze kind kunnen zijn

bezoekverslag april 2014

05-04-2014
Van 31 maart tot 5 april was Matti Emondts, als afvaardiging van het bestuur en vergezeld door Wim Smit en Marjolein de Rooij, in Tanzania.

Wim, gespecialiseerd in managementtrainingen en verandermanagement keerde na zijn bezoek in januari jl. al snel terug. Reden hiervoor was om te zien of de veranderingsprocessen die hij met het team in januari had besproken ook daadwerkelijk en conform afspraak waren uitgevoerd. Uit een plenaire sessie, waarin de teamleden hun ‘opdrachten’ moesten presenteren, bleek dat het geval te zijn. Het is ongelofelijk fijn om te constateren dat het team steeds zelfstandiger werkt en tal van zaken zelf oppakt en uitvoert. Een belangrijke stap richting de volwassen en professionele Afrikaanse organisatie die we voor ogen hebben. Wim begeleidde het team voor de vierde keer en werd dan ook zeer uitbundig door het team bedankt voor zijn inzet.
 
Marjolein, expert op het gebied van lokale fondsenwerving, reisde mee om met onze Walther de Nijs een gestructureerde aanpak op dat gebied voor ons op te zetten. Samen hebben ze die week een aantal potentiele sponsoren bezocht en contact gelegd met een organisatie in Moshi die meer ervaring heeft en al succesvol is op dit gebied. Het is duidelijk dat tal van ondernemingen in Tanzania een budget hebben voor ‘social responsibility’. Met een goede aanpak moet hier voor ons dus een deel van het genodigde budget te vergaren zijn. Marjolein zal de komende periode Walther vanuit Nederland blijven begeleiden.
 
Matti heeft gedurende drie dagen met alle leidinggevenden gesproken en vooral veel tijd met Edward doorgebracht. Edward heeft zich snel en goed in zijn nieuwe rol als directeur ingewerkt. Mathew, onze financiële man, vormt een goed duo met Edward en het is een lust om te zien hoe alles soepel en naar wens verloopt.  
 
Ook zijn de middelbare scholen waarmee we samenwerken bezocht en hebben hebben we ‘onze’ kinderen op die scholen gezien en gesproken (zie foto). Zowel de Henry Gogarty Memorial Girls School en de Tengeru Boys Secondairy School behoren, met de prestaties van hun leerlingen in afgelopen jaren, tot de top van middelbare scholen in Tanzania. Met financiële steun van een bevriende stichting kunnen wij beide scholen een helpende hand bieden bij de (uit)bouw van hun faciliteiten. Mede hierdoor hebben we een uitstekende relatie met beide schoolbesturen. Onze intermediaire rol heeft tevens voor een reductie van de schoolvergoeding voor ‘onze’ kinderen geleid, en dus een voor structurele verlaging van onze kosten. Inmiddels vervoert onze nieuwe schoolbus (zie foto) dagelijks 21 volledig betalende kinderen naar en van Ngorika, hetgeen ook een positief effect op het budget betekent.
 
Gedurende de week is een viertal Nederlandse vrienden rondgeleid op de projecten en Joyce Sagala sprak ons bij over de ontwikkelingen van ‘onze’ oudste kinderen (van voor het ‘Ngorika tijdperk’). Volgend jaar hebben we binnen deze groep een volleerd leraar,  accountant, HR manager en een wildlife ranger. Hoe mooi zou het zijn als we een aantal van deze ex-SVVT-kinderen een baan in onze organisatie kunnen bieden. Dat zou na het Afrikaans leiderschap sinds oktober 2013 een nieuwe mijlpaal betekenen!
 
Ngorika, 5 april Matti Emondts
Terug naar de vorige pagina

Meer nieuws uit Tanzania

Skyline Charitable Foundation*

12-08-2019
For more than a decade, Skyline Restoration has organized charity and fundraising events with a singular goal: to support local and international communities including such organizations as New York Center...
Lees meer

studiereis 2019

05-07-2019
Inleiding: In het leerproces op lagere scholen worden studiereizen beschouwd als "condicio sine qua non". Het vormt een essentieel aspect van het onderwijs omdat het observatie-vaardigheden...
Lees meer

inzamelactie Schreuder Instituut

05-07-2019
De afgelopen weken hebben de kinderen van de groepen 5, 6, 7 en 8 van Basisschool Instituut Schreuder in Amsterdam zich ingezet om geld in te zamelen voor Happy Watoto. Klusjes doen, cakejes bakken...
Lees meer