een kleine stichting met daadkracht

Hoe het begon

Jan Willem ter Braak werd eind 1998 voor drie jaar naar Tanzania uitgezonden om Kilimanjaro Airport te privatiseren. Samen met zijn vrouw Ida steunde hij in die periode ziekenhuizen, schooltjes en straatkinderprojecten. Bij toeval kwamen ze bij een noodlijdend weeshuisje in het dorp Kikatiti terecht. Omdat het gebouw in slechte staat was, besloten ze grond te kopen en een nieuw huis te bouwen. Om dit te kunnen financieren, startten ze in Nederland een geldwervingsactie onder vrienden en familie. Om structurele hulp te realiseren, werd op 26 december 2000 een stichting opgericht.

Het nieuwe kinderhuis, Kikatiti Happy Watoto Home, werd in oktober 2002 geopend. De stichting groeide en tal van kleinschalige projecten, o.a. een dertigtal schooltjes in Maasai-land, werden geholpen. Het effect van deze kleinschalige hulp bleek echter van korte duur en het bestuur besloot in 2008 haar strategie te herzien. Vanaf die tijd werden alle inspanningen gericht op één missie, namelijk een doorlopend onderwijstraject (zoveel mogelijk in eigen beheer)voor kansarme kinderen in het Arumeru District.

Kikatiti Happy Watoto Home werd uitgebreid met een kleuterschooltje. In 2010 werd de tweede fase van onze strategie verwezenlijkt: het bouwen en runnen van een basisschool en bijbehorende woonfaciliteiten in het dorp Ngorika. Sinds 2013 hebben we het vervolgtraject (middelbaar- en beroepsonderwijs) vormgegeven op externe onderwijsinstellingen. Dit alles met als doel de kinderen verder op weg te helpen naar een zelfstandig bestaan. Nu begeleiden we de kinderen nog incidenteel naar werk; vanaf 2020 krijgen we met een jaarlijkse uitstroom van kinderen te maken die we naar zelfstandigheid begeleiden. Pas dan zit onze taak erop! 

Bestuur

Naam: Elise Lufting
Functie: Voorzitter
CV:

Elise (1986) studeerde Economie en Bedrijfskunde. Tijdens die studie heeft zij gedurende 3 maanden vrijwilligerswerk gedaan in de kindertehuizen van de stichting in Tanzania. Deze ervaring heeft haar diep geraakt en heeft haar missie aangewakkerd om een ​​grote positieve impact op de samenleving te maken. Hierdoor heeft ze een brede ervaring opgedaan in sociale en duurzame projecten. Ze werkte bij ING Bank in Azië en Londen. Daarna beheerde ze een Private Equity portfolio voor de Nederlandse Ontwikkelingsbank, FMO, in Afrika en Azië. Bij Deloitte was ze verantwoordelijk voor het opzetten van een nieuw team dat zich richt op investeringen in ventures.

Email: elise@happywatoto.nl
Naam: Fred Arp
Functie: Penningmeester
CV: Fred (1954) bekleedde diverse functies bij Deloitte in de Audit- en adviespraktijk  (1973-1991) alvorens hij in 1991 tot de maatschap Deloitte toetrad als partner (tot 1997). Daarna was hij tot 1 maart 2015  lid van de Raad van Bestuur van Telegraaf Media Groep N.V. in de functie van CFO.  Daarnaast heeft Fred diverse commissarisfuncties bekleed bij onder meer SBS Nederland B.V., Pro7Sat1 Media GMBH en Wereldhave N.V.  Verder sinds 2007 lid van het bestuur van de Stichting Voices of Africa Media Foundation, tot 2014 als penningmeester en sindsdien als voorzitter. Fred is sinds april 2015  als bestuurder van onze stichting actief en neemt eind 2015 de taken van de penningmeester over.
Email: fred@happywatoto.nl
Naam: Sjoukje de Vries
Functie: Secretaris
CV: Sjoukje (1986) studeerde Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en behaalde haar Master in Marketing en Ondernemerschap. Na haar studie is Sjoukje gaan werken bij Randstad. Hier heeft zij verschillende functies vervuld. In 20124 heeft ze het label Yacht trainees opgezet. Binnen dit label is zij momenteel werkzaam als Business Development Manager. In deze rol is zij verantwoordelijk voor de strategie- en conceptontwikkeling, als mede learning & development. Daarnaast is zij oprichter van Change Makers: een exclusieve community voor jong, ambitieus talent. Doel van de community is het versnellen van de ontwikkeling van de deelnemers en hen helpen maatschappelijke- en organisatieverandering aan te brengen. 

 
Email: sjoukje@happywatoto.nl
Naam: Paul Nielen
Functie: Bestuurder
CV:

Paul (1964) heeft na zijn studies bedrijfseconomie en Nederlands recht, 15 jaar bij MeesPierson en NIBC gewerkt, om vervolgens een eigen corporate finance boutiek - Nielen Schuman - te starten. 
Tevens is Paul sinds 2015 directeur van Scheybeeck Investments en sinds eind 2017 commissaris bij van Stern Groep N.V. Zijn dagelijkse betrokkenheid bij Van Nielen Schuman heeft Paul ingewisseld voor o.a. een bestuursfunctie bij Happy Watoto, per december 2017 in de hoedanigheid van voorzitter.

Email: paul@happywatoto.nl
Naam: Pete de Jager
Functie: Bestuurder
CV: Pete (1953) moeder van drie zonen en inmiddels oma van drie kleinkinderen. Zij is al meer dan 40 jaar werkzaam als kinderfysiotherapeute.  Eerst in een eigen praktijk en sinds 1996 bij Esdege-Reigersdaal, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. Naast kinderfysiotherapeute is zij hier ondersteuner van de AVG artsen binnen de inhoudelijk ondersteunende dienst.

Sinds 2012 is Pete actief betrokken als vrijwilliger bij de Stichting Sibusiso. Hier is zij meerdere keren per jaar, als kinderfysiotherapeute, enige tijd werkzaam met ernstig meervoudig beperkte kinderen, hun ouders en begeleiders. Sinds december 2016 is Pete ook als bestuurder van Happy Watoto actief.
Email: pete@happywatoto.nl
Naam: Richard Lines
Functie: Bestuurder
CV: Richard Lines (1971) is van Britse afkomst en heeft verschillende commerciele posities gehad bij Ernst & Young, Premier Oil en 15 jaar bij Wood Mackenzie. Wood Mackenzie is een internationale leider op het gebied van commerciële informatievoorziening voor de energie-, metaal- en mijnbouwsector. Richard was SVP voor Client Solutions, verantwoordelijk voor productstrategieën, -ontwikkelingen en -waarderingen.

Als vader van een jong gezin heeft Richard onlangs zijn carrière van richting gewijzigd om meer tijd doorbrengen met zijn familie, en zich meer richten op humanitaire doelen. Hij is sinds december 2016 bestuurdslid van Happy Watoto.
Email: richard@happywatoto.nl

Team

In Tanzania hebben we 59 lokale mensen voor onze projecten werken. Deze groep wordt aangestuurd door een management team, onder co-leiderschap van Mathew Massawe en Peter Claver.

Management team:
Mathew Massawe Algemeen & Financieel Directeur (3de van links)
Mary Kasale Hoofd Maatschappelijk Werk (2de van links)
Peter Claver Hoofd Ngorika huis 
Martha Jonathan Hoofd Kikatiti huis (1ste van links) 
Jonas Michael Hoofd Ngorika school (4de van rechts)

Adviseurs

In alfabetische volgorde:

Kees Bakker Voeding
Margreeth Brokking  Sociaal Pedagogie
Evelien Emondts Communicatie
Wim Smit Management Development
Boudewijn van Velzen Onderwijs

Video over Happy Watoto

Missie

Stichting Happy Watoto (ANBI gecertificeerd) geeft wezen en kinderen uit probleemgezinnen toekomstperspectief door ze:
 

  • een zorgzaam onderkomen te bieden indien thuis geen elementaire zorg of 'veilige' plek is,
  • een Engelstalig onderwijstraject van kleuterschool tot en met beroepsopleiding te bieden,
  • ze te begeleiden naar een betaalde baan of bij het opzetten van een eigen bedrijfje.